4 Haziran 2007 Pazartesi

Doğrama



Gaziantep'de yazın en çok yenilen sebze hiç şüphesiz patlıcandır. Patlıcan yemeklerinin çokluğundan bunu rahatça anlayabilirsiniz (Alinazik, patlıcan kebabı, abugannuş, doğrama aklıma gelenler). Patlıcanda nikotin olduğu söyleniyor, yani alışkanlık yaparmış. Bu yüzden sanırım atalarımız yazın ha bire patlıcan yemeği bulmuşlar. Zaten "patlıcan delisi" diye de bir tabir kullanılır. "Yaz geldi, patlıcan delileri çıkar" şeklinde. Bu patlıcanı çok sevip sürekli tüketmek isteyenler için kullanılıyor.

Yukarda gördüğünüz yemekte patlıcanla yapılan sulu bir yemek. Sarımsaklı ve ekşi olduğu için bildiğimiz patlıcan yemeklerinden farklı ve kesinlikle daha güzel. Yanında bulgur veya pirinç pilavı ile birlikte yeniliyor. Bizim burada çeyizlerde de tercih edilen yemeklerden biridir. (Gelin çeyizinin gideceği gün erkek tarafı erkek evinde, kız tarafı kız evinde toplanır. Her iki tarafta kendi misafirine -genelde- sulu yemekler yapar ki "Doğrama" da bunlardan biridir)

Benim blog da aynı şekilde patlıcan delisi olacak sanırım. Geçen hafta karnıyarık, bugün doğrama önümüzdeki günlerde de hünkar beğendi (dün akşam yaptım bugün fotoğrafını çekebilirsem eğer yayımlarım) ile siz de patlıcan delisi olmaya hazır mısınız? :)

Bu yemek yine babama ait.



Doğrama

Malzemeler
  • 400-500 gr. parça et
  • 1 kg. patlıcan
  • 2 büyük soğan
  • 500 gr. domates
  • 2 adet sivri biber
  • 1 baş sarımsak
  • 1 bardak nohut
  • 1 yemek kaşığı salça (domates+biber)
  • sumak ekşisi (limon tuzu veya limon suyu da olabilir)
  • Sıvı yağ, nane, pulbiber, karabiber, tuz
Hazırlanması:
  • Parça eti yemeklik kuşbaşı doğrayıp biraz yağ ile önce kavurun, üzerine salçasını da ekleyip biraz da onunla birlikte kavurup yemeğe yetecek kadar su ilave edin ve önceden suya ısladığınız nohutu ekleyip pişirin (önceden haşlanmış nohutunuz varsa et piştikten sonra 1.5-2 bardak haşlanmış nohutunuzu ekleyebilirsiniz)
  • Et pişince üzerine yemeklik doğradığınız soğan, sivri biber, küp küp doğradığınız patlıcan, kabuğunu soyup küp küp doğradığınız domatesi, halka halka doğradığınız sarımsakları ekleyin (hiç biri kavrulmuyor etli suyun içine atılıyor) Baharatlarını, ekşisini de katıp patlıcanlar pişene kadar yemeği pişirin.
  • Yemek piştikten sonra ayrı bir tavaya biraz yağ ısıtın (etler kavrulurken yağ koyduğumuzdan yüzüne yağı az koyabiliriz). Yağ iyice ısındıktan sonra altını kapatıp içine nane ve kırmızı biber atıp yemeğin üzerine dökün.

2 yorum :

Adsız dedi ki...

Merhaba bu defa da doğrama yaptım harikaydı. Begeniyorum ama buradaki patlıcanlar lezetsiz antept e yapıldığı kadar lezetli olmuyor .Ama yinede güzeldi , resim muhteşem teşekkürler.

figen dedi ki...

resimlere baktıkça iştahım açılıyor.doğrama yı çocuklarım da çok begendi kolay gelsin.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...